Delecykelordningen FREMTIDSCYKLEN gik i luften den 10. februar 2023. Men hvorfor er der pludselig en masse blå gratis cykler til rådighed i Asnæs? Hvordan skal de egentlig bruges? Og hvad skal der ske med dem i fremtiden?

Cyklerne er lavet som en forsøgsordning for gymnasieeleverne på Odsherreds Gymnasium og byens unge, og er sat i værk som en alternativ transportmulighed mellem Asnæs Station og gymnasiet. I dagtimerne er cyklerne primært forbeholdt gymnasiets elever. I fritiden må cyklerne bruges frit af alle der har brug for et lift til fritidsaktiviteter, ungehus, svømmehallen, boldklub m.fl. Når cyklen har været ude at køre skal den en tur tilbage til stationen så den står klar til rådighed næste dag.

Brugerne fra Odsherreds Gymnasium har selv været med til at vælge cykeldesignet, som billedkunstholdene har arbejdet på i efteråret.

Her fortæller farver, logo og grafik, historien om det unikke kuperede landskab i Odsherred, solens og havets farver, der går igen i Odsherreds Gymnasiums eget logo, og navnet FREMTIDSCYKLEN, forankret i et stort fokus på at sikre fremtiden for kommende generationer med flere cirkulære initiativer, på bæredygtighed, grøn mobilitet og bevægelse.

Hvad er en forsøgsordning?
Cykelforsøget varer frem til sensommeren 2023. I denne periode prøves ordningen af for at se hvordan det går. Hvis cyklerne bliver brugt godt, og behandlet ordentligt i løbet af forsøgsperioden, er der stor sandsynlighed for at ordningen kan blive permanent. Måske endda vokse sig større og udbredes til andre byer.

Tænk hvis alle en dag i fremtiden havde mulighed for at hoppe på en gratis genbrugscykel til uddannelse og fritidsaktiviteter, som supplement i hverdagen eller måske som en alternativ opgradering af seværdighedsturen rundt i området i sommerperioden?

Løbende indsamling af data
En forsøgsordning bliver understøttet af løbende registrering og evaluering af cyklernes bevægelser og brug. Derfor er cyklerne udstyret med både info og unikt stelnummer. Hvordan virker de? Hvor cykler de hen? Hvad fungerer godt og mindre godt? Brugerevalueringer og bevægelsesstatistikker er en del af den data der skal gøre os klogere på forsøget.

Cyklerne bliver jævnligt talt og indsamlet til service eller reparation, hvis de bliver ødelagte. Alle der har lyst til at hjælpe med at fremme og støtte de unges cykelordning kan melde sig ind i facebookgruppen FREMTIDSCYKLEN. Her deler vi information om projektet og der kan tippes om fundne vildfarne eller ødelagte cykler mm.

Vig Cykler står for servicen og tager også gerne imod brugte cykler til genbrugsordningen.

Kilde

Foto: ABW